Margriet is een volkse vrouw die geniet van het leven, al schort daar af en toe wel iets aan. Ze loopt al eens de verkeerde straat in, of ze is al eens op zoek naar iets dat ze niet meer vindt.  Een ommetje langs de  dokter maakt haar meteen duidelijk waar ze aan toe is: Alzheimer zal haar verdere leven bepalen.
De aanvankelijk grappige situaties met ‘hulpmiddeltjes’  en het moment waarop  ze zich moet gaan verantwoorden bij de politie omwille van haar vreemd gedrag,  deinen stilaan uit en Margriet belandt in de dagopvang van een instelling. Haar entree als nieuwkomer in de instelling, de Bingo- en Twisterspelletjes die ze er samen met haar lotgenoten speelt , leveren een schitterend ‘het leven zoals het is’ in de zorginstellingen op. Met Fonske, een van haar medebewoners, begint ze in haar verstoorde leven zelfs een romance, tot wanhoop van diens vrouw.  
De dementie knaagt echter genadeloos voort, en de ‘grijze brij’ in haar hoofd, zoals Margriet het noemt, wordt stilaan groter. In een ontroerende (gezongen) brief aan dokter Alzheimer op de vooravond van haar definitieve opname  vraagt ze om zo lang mogelijk de mooie dingen helder te mogen beleven. Haar herinnering aan Maurice, haar overleden echtgenoot, die voor haar op hun huwelijk een eigen versie van ‘Unforgettable’ (‘Onvergetelijk’, een begrip met een erg dubbele betekenis) zong, is er daar een van.  Voor ze totaal afhankelijk wordt van haar omgeving,  besluit ze in een helder moment dat ze haar laatste levensfase op een zinvolle manier wil invullen

 

NIEUWSBLAD.BE  -  18 juli 2014

Carine Stevens ontroert in onewomanshow ‘Onvergetelijk’

GENT / LOCHRISTI - Met haar tweede onewomanshow ‘Onvergetelijk’ zet cabaretière Carine Stevens alweer een flinke stap vooruit in de theaterwereld. ‘Sterker dan de eerste, aangezien ik ondervind dat het kan en dat het werkt’, vertrouwde ze ons de voorbije dagen met een gezonde dosis lef toe. En de avant-première gisteren in de crypte van Ghent River Hotel gaf haar meteen gelijk. Een sterke, beklijvende productie rond de thematiek van dementie, die veel toeschouwers naar de keel zal grijpen.

Margriet is een volkse Gentse dame, die geniet van het leven. Al schort daar af en toe iets aan. Want ze loopt al eens de verkeerde straat in, of ze is al eens op zoek naar iets dat ze niet meer vindt.  Een ommetje langs een paar dokters maakt haar meteen duidelijk waar ze aan toe is: Alzheimer zal haar verdere leven bepalen.

Bingo

De aanvankelijk grappige situaties met ‘hulpmiddeltjes’  en het moment waarop  ze zich moet gaan verantwoorden bij de politie omwille van haar vreemd gedrag,  deinen stilaan uit en Margriet belandt in de dagopvang van een instelling. Wie denkt dat het verhaal hier zware tragische dimensies gaat aannemen, zit fout, want Carine Stevens gebruikt haar fijne humor om het thema met veel respect bespreekbaar te maken. Haar entree als nieuwkomer, de Bingo- en Twisterspelletjes die ze er samen met haar lotgenoten speelt , leveren een schitterend ‘het leven zoals het is’ in de zorginstellingen. Met Fonske, een van haar medebewoners, begint ze in haar verstoorde leven zelfs een romance, tot wanhoop van diens vrouw.  

Unforgettable

De dementie knaagt echter genadeloos voort, en de ‘grijze brij’ in haar hoofd, zoals Margriet het noemt, wordt stilaan groter. In een ontroerende (gezongen) brief aan dokter Alzheimer op de vooravond van haar definitieve opname  – voor ons het prachtigste moment uit de voorstelling – vraagt ze om zo lang mogelijk de mooie dingen helder te mogen beleven. Haar herinnering aan Maurice, die voor haar op hun huwelijk een eigen versie van ‘Unforgettable’ (‘Onvergetelijk’, een begrip met een erg dubbele betekenis) zong, is er daar een van.  Voor ze totaal afhankelijk wordt van haar omgeving,  besluit ze in een helder moment dat ze haar laatste levensfase op een zinvolle manier wil invullen. En dat geeft de voorstelling  een verrassende wending…

Tragiek en humor wisselen elkaar in snelle en verrassende confrontaties met elkaar af, en dat maakt vooral de kracht uit van ‘ Onvergetelijk’. De toon en de sfeer slaan voortdurend om, waardoor de productie makkelijk dik anderhalf  uur blijft boeien.  Pianiste Ann Lemaitre, de vaste begeleidster van Carine Stevens, zet daarbij voor het eerst een paar typetjes neer in het levensverhaal van de dementerende vrouw en doet dat met glans. De doordachte liedjeskeuze met licht-populaire nummers geven de cabaretière enerzijds de kans om haar zangtalent te tonen, en maken er anderzijds een interactieve en erg genietbare voorstelling van.

‘Onvergetelijk’ van Pol Anrys in een regie van Kristof Francis van ‘Studio Gekko’ speelt van 20 tot 26 juli in de crypte van Ghent River Hotel in de Waaistraat, vlakbij de Vrijdagmarkt. Met uitzondering van 26 juli zijn alle voorstellingen uitverkocht. Vanaf eind oktober speelt Carine Stevens met ‘Onvergetelijk’ ook in De Kring in haar thuisdorp Lochristi.